Saját hibaüzenetek

Egy weboldal látogató több ok miatt is belefuthat valamilyen hibaüzenetbe. Ilyen pl. a korábban már látott hibás beállítás esetén a belső szerver hiba (500-as kódú) hibaüzenet. Kaphatunk pl. hibaüzenetet akkor is, ha egy weboldalon egy nem létező oldalt próbálunk behívni, vagy azért mert elgépeltük a linket, vagy azért, mert régebben ugyan létezett az oldal, de eltávolították.

PÉLDA: Nézzük meg például az alábbi két linket.

/errordocument1/nincsilyen.html
/denydirectory1/

Az első esetben nem létező oldalra hivatkoztunk, a másodikban egy szerver oldalról letiltott könyvtárra. Mindkét esetben olyan hibaüzenetet kapunk, ami nem ad túl részletes információt arról, hogy mi is történt valójában.

Sok olyan weboldal van, ahol nem hagyják, hogy a felhasználó egy alig értelmezhető hibaüzenetet kapjon, ehelyett egy olyan oldalra irányítják, ahol részletesebb információt kaphat a hibáról. Ez már csak azért is hasznos, mert ilyenkor a felhasználó többnyire nem kedvetlenedik el, és ottmarad az oldalon.

PÉLDA: Nézzük például ezt a nem létező hivatkozást, illetve védett könyvtárat:

/errordocument2/nincsilyen.html
/denydirectory2/

Láthatjuk, hogy itt egy egyedi hibaüzenetet kaptunk.

Hogyan kell egy ilyet megvalósítani? A htaccess segítségével igen könnyen. Készítsük el azt az oldalt, amit az adott hiba bekövetkezése esetén mutatni akarunk, és töltsük fel a szerverre mondjuk error404.html néven. A .htaccess-ben egy sorral be lehet állítani, hogy milyen típusú hiba esetében melyik oldalt nyissa meg:

ErrorDocument 404 /errors/error404.html
ErrorDocument 403 /errors/error403.html

Az „Errordocument” kifejezés után írjuk be a hiba típusát (pl. 404 nem található), és hogy melyik url-t kell ilyenkor megnyitni. A hibakódokról részletes leírás található pl. itt

A nem létező hivatkozások kezelésének vannak más módszerei is, ezeket az átirányításoknál ismertetem.