Könyvtár tartalmának listázása

Azt már tudjuk, hogy ha a könyvtár nevét írjuk be, akkor – amennyiben létezik – az alapértelmezett file-t nyitja meg a böngésző. Mi van vajon akkor, ha nem töltöttünk fel alapértelmezett file-t?

Nézzük meg pédául az alábbi három könyvtárat.

/indexes1/
/indexes2/
/indexes3/

A három könyvtár tartalma azonos, de az elsőnél láthatjuk, hogy milyen file-ok vannak benne, a másiknál nem láthatunk semmit, csak kapunk egy 403-as Forbidden (tiltott) hibaüzenetet, a harmadiknál pedig ugyanúgy látjuk a könyvtár tartalmát, de valahogy mégis más, mint az elsőnél: ha jobban összehasonlítjuk, láthatjuk, hogy az elsőnél kilistázott szoveg.txt file nem szerepel a felsorolásban. Hogy lehet ezt elérni?

Általában, ha nem töltöttünk fel alapértelmezett file-t, attól még nem szeretnénk, hogy mindenki nyilvánosan láthassa, milyen file-jaink vannak a könyvtárakban. A könyvtárlista megjelenítését a htaccess-ben az alábbi sorral tudjuk kikapcsolni, ilyenkor a fenti 2. példához hasonlóan 403-as Forbidden (tiltott) hibaüzenetet jelenít meg a böngésző:

Options -Indexes

Amennyiben éppen ellenkezőleg, a központi beállítás ellenére mégis meg akarjuk jeleníteni a könyvtár tartalmát, mint a fenti 1. példában, akkor az alábbi verziót kell használni:

Options +Indexes

Ha szeretnénk mindent megjelentetni, kivéve bizonyos file-okat, amint azt a fenti 3. példában láttuk, arra is van lehetőségünk. Az alábbi beállítás mindent kilistáz, kivéve a .gif és a .jpg végű file-okat

Options +Indexes
IndexIgnore *.gif *.jpg

Fontos! A listázás tiltása nem jelenti a file-ok elérésének tiltását. Attól még, hogy nem listázódnak ki, aki tudja a file nevét, az eléri, és le tudja tölteni.

PÉLDA: A fenti példában a 2. könyvtár megnyitásakor közvetlenül tiltott (403 forbidden) hibaüzenetet kaptunk, nem látszik, mi van a könyvtárban. Ha azonban tudjuk, hogy benne van az alagutak.jpg file, akkor közvetlenül be tudjuk hívni. Ellenőrizzük le az alábbi linken!

/indexes2/alagutak.jpg

Ugyanígy, a fenti 3. könyvtárnál a szoveg.txt nem szerepelt a listában. Ha kézzel beírjuk az alábbi linket, vagy rákattintunk, akkor viszont megjelenik.

/indexes3/szoveg.txt

Ha meg akarjuk akadályozni, hogy a file-jainkat letöltsék, akkor vagy jelszavas védelmet kell rárakni, vagy letiltani a könyvtár elérését.