A htaccess használatának alapfeltételei

A htaccess használata elsősorban azoknak ajánlott, akik valamilyen hosting szolgáltatónál, megosztott szerveren, Apache webkiszolgálón helyezik el a honlapjaikat, és fontos, hogy a szolgáltató engedélyezze a htaccess beállítását. Nézzük ezt tételesen:

Apache webkiszolgáló

Nem minden webszerver működik azonosan. A htaccess a legnépszerűbbnek számító Apache szerveren, és esetleg néhány egyéb szerveren működik, de nem mindenen. Szerencsére a gyakorlatban ezzel a kritériummal nem szokott probléma lenni, ha egy hosting szolgáltatónál tartod a weboldaladat, akkor ott 99%-ban Apache szerver szokott lenni, mivel ez a legjobb, legnépszerűbb, legelterjedtebb ingyenes szerver. Ha mégsem, az pech. Én mindenképpen olyan hosting szolgáltatót választanék, ahol Apache szervert üzemeltetnek.

Hosting szolgáltatónál, megosztott szerveren

A htaccess alapvetően arra való, hogy könyvtár és alkönyvtár szintű konfigurációs beállításokat hajtsunk végre, ha nem férünk hozzá a szerver fő konfigurációs filejához (httpd.conf) Ha saját szervered van, akkor szinte mindent, amit a htaccess-ben meg tudunk oldani, célszerű a httpd.conf-ban megtenni, mert sokkal kevésbé terheli a szervert. Persze ez attól is függ, hogy milyen gyakran változtatod az oldal ilyen jellegű beállításait. Ha több weblapot is tárolsz az szerveren, ráadásul gyakran kell változtatni a beállításokat, akkor ilyenkor is érdemes lehet a htaccess-t használni.

A htaccess akkor ideális megoldás, ha egy elosztott szerveren vagyunk, ilyenkor szinte mindent megtehetünk vele, amit egyébként egy saját szerveren tennénk. Természetesen akkor is használható a htaccess, ha saját szerverünk van, csak nem a legoptimálisabb megoldás.

A szolgáltató engedélyezi a htaccess beállítását

A webszerver konfigurációs beállításaiban a szolgáltató beállítja, hogy mit engedélyez a htaccess-ben módosítani, és mit nem. Ha a szerveren általánosságban, vagy a mi könyvtárunkra be van állítva, hogy htaccess-ben felülírhatjuk a fő szerverbeállításokat („AllowOverride All”) akkor szabadon kihasználhatjuk a htaccess minden előnyét.

Szerencsére az esetek többségében ez ma már nem okoz problémát. Régebben többnyire tiltották ezeket a beállításokat, de mivel az elterjedt CMS rendszereknek a megfelelő működéshez szükségük van a htaccess beállításokra, ma már többnyire az az alapértelmezés, hogy engedélyezik. Ha nem ez az alapértelmezett beállítás, akkor kérjük meg a hosting szolgáltatót, hogy állítsa be nekünk. Ha erre nem hajlandó, akkor én másik szolgáltatót választanék.