A .htaccess file kezelése

File neve és kiterjesztése

Előszöris magának a filenak a pontos neve .htaccess azaz egy pont és utána a htaccess szó. Azaz, tulajdonképpen magának a filenak nincs neve, a kiterjesztése pedig htaccess. Hogy miért pont ilyen fura lett a név? Ez azért alakult így, mert a UNIX alapú rendszereken ponttal kezdődnek a rejtett file-ok. Egy ilyen file-t pedig igencsak érdemes rejtetté tenni, hiszen azon webkönyvtárakba kerül be, ahol a file-ok alapértelmezés szerint mindenki által olvashatóak.

File szerkesztése

A szerkesztésnél a legfontosabb tudnivaló, hogy a .htaccess valójában egy sima szöveges (txt) file. Véletlenül se szerkesszük olyan programmal, ami mindenféle kiegészítő formázó karaktereket szúr be a file-ba, pl. Word programmal vagy html szerkesztővel.

A file-t valamilyen karakteres szövegszerkesztővel szerkesszük, Windows alatt pl. Notepad-al, vagy Notepad++-al. Lehetőleg ANSI kódolással mentsük, ha Notepad-al UTF-8-ban mentjük, az elérak 3 kitöltő karaktert, amit a szerver nem feltétlenül vesz jó néven.

A htaccess alapvetően sorszervezésű parancsfile, azaz egy sor egy utasítás. A szerkesztésnél erre figyeljünk oda!

Ha egy sort a # karakterrel kezdünk, akkor a htaccess azt megjegyzésnek tekinti, és nem veszi figyelembe. Ezzel a módszerrel tehetünk megjegyzéseket, vagy kapcsolhatunk ki ideiglenesen egy utasítást.

Mentés és szerverre feltöltés

Alapesetben nagyon egyszerű dolog a .htaccess file szerverre töltése: Egyszerűen a számítógépen elmentjük .htaccess néven, megnyitjuk a kedvenc FTP programunkat, és ugyanúgy feltöltjük a szerverre, mint ahogy azt bármely egyéb, webre feltölteni tervezett file-al tesszük.

Sajnos ez az alapeset nem mindig működik. Magából a filenévből, és a rejtett file státuszból néha problémák.

Előfordulhat, hogy a szövegszerkesztőnk nem hajlandó elmenteni .htaccess néven a file-t. Ilyenkor mentsük el más néven, pl. htaccess.txt-ként. Nevezzük át az operációs rendszerben, és úgy töltsük fel

Előfordulhat, hogy az operációs rendszer nem engedi átnevezni .htaccess-re az imént elmentett file-t. Ilyenkor töltsük fel az FTP programmal más néven, majd az FTP programmal nevezzük át már a szerveren a file-t

Előfordulhat, hogy a saját gépen sikerült .htaccess-ként elmenteni, fel is töltöttük FTP-vel, és nem kaptunk hibaüzenetet, de mégsem látjuk a szerveren a könyvtárban. Ugyanígy lehet, hogy a szerveren látszólag sikerült átnevezni a más néven feltöltött file-t .htaccess-re, de mintha eltűnt volna, nem látszik. Ezt az okozza, hogy a ponttal kezdődő file-ok alapvetően rejtettek. Ilyenkor meg kell keresni és be kell kapcsolni az FTP program beállításaiban azt a - programfüggő - pontot, hogy mutassa a szerveren lévő rejtett file-okat is.