Htaccess beállítások gyakorlása

A későbbiekben számos példával illusztrálva mutatom be a htaccess használatát. Ezek többségét érdemes a gyakorlatban, saját magadnak beállítva is kipróbálni.

Teszt környezet létrehozása

A htaccess gyakorlását célszerű saját gépen, localhoston végezni. Ehhez fel kell telepíteni egy Apache webszervert a gépre. Az Apache ingyenesen letölthető Linux és Windows operációs rendszerre is az Apache honlapjáról.

Ha csak ezért nem akarsz webszervert telepíteni, és már van weboldalad, akkor ott is lehet gyakorolni, bár ekkor megvan a kockázata annak, hogy más is láthatja. Ilyenkor célszerű egy külön aldomaint létrehozni a gyakorlásra, és azt letiltani a keresők elől a robots.txt-ben, vagy akár jelszóval is levédeni. Az ezen oktató honlaphoz tartozó példák is ilyen külön aldomainen vannak.

Ha nincs lehetőség külön aldomain telepítésére, akkor a létező domainen belül egy külön könyvtárban is lehet gyakorolni. Ne feledjük, a htaccess alapvetően könyvtárszintű beállításokra ad lehetőséget. Figyeljünk arra, hogy a rekurzivitás miatt ilyenkor a gyökérkönyvtár beállításai is élnek, és előfordulhat, hogy ott olyan beállításokat alkalmaztak, amely korlátozza az alkönyvtárban történő beállításokat.

Éles használat

Ha "élesben" valami nem úgy működik, mint azt a saját gépünkön, localhostban megszoktuk, akkor mindig gondoljunk arra, hogy lehet, hogy nem ugyanazok a fő szerverbeállítások, mint nálunk, és valamit valamiért lekorlátoztak.

Figyeljünk arra, hogy ha nem önállóan hozzuk létre a .htaccess file-t, hanem már meglévő file-t módosítunk, akkor mindig mentsük el a régi file-t. Ha felülírjuk a régit, azzal óvatlanul nagy galibát tudunk okozni a honlap alapvető működésében.

Hibás .htaccess file

Ha egy htaccess file-ban hiba van, akkor az egy szerver oldali hibaüzenettel az egész weboldal működését leállítja.

Ez a tulajdonság jól használható pl. arra, hogy eldöntsük, alapvetően engedélyezett-e a htaccess használata. Készítsünk egy htaccess file-t ami egy értelmetlen utasítást tartalmaz, pl:

#Ez egy ervenytelen htaccess utasitas
ervenytelen utasitas
#Ervenytelen utasitas vege
Mentsük el, és töltsük fel a teszt könyvtárunkba, majd próbáljuk megnyitni az oldalt! Egy 500-as kódú (Szerver hiba) üzenetet kell kapnunk. Ilyet láthatunk pl. ezen a példán