Alapértelmezett nyitó file megváltoztatása

Mindenki, aki valaha is létrehozott önállóan, nem tartalomkezelő rendszerrel weboldalt, az tudja, hogy az oldal alapértelmezett file-ját index.html-nek vagy index.php-nek kell elnevezni. Ha ezt töltjük fel a gyökérkönyvtárba, akkor azt nyitja meg alapértelmezetten akkor, ha csak az oldal nevét írjuk be.

Miért van ez így? Ez annyira alapértelmezett, vagy tudunk rajta változtatni? Természetesen tudunk.

Nézzük meg például az alábbi két oldalt:

/directoryindex1/
/directoryindex2/

A két fenti linken mindkét könyvtárnak ugyanaz a tartalma, a .htaccess file-on kívül ugyanazok a file-ok vannak feltöltve. Mindkettőben van index.html és main.html is, ez könnyen leellenőrizhető, hiszen linkelik egymást, illetve a címsorba beírva is előhívhatók. Mégis, az elsőnél az index.html, a másiknál a main.html jelenik meg alapértelmezetten. Hogy érhető ez el?

Az alapértelmezett file beállítása mindössze egy sor a htaccess-ben:

DirectoryIndex main.html

A fenti beállítással nem az index.html, hanem a main.html nyílik meg alapértelmezettként az oldal betöltésekor. Mivel a htaccess az alkönyvtárakra is hatással van, ez valamennyi alkönytárra igaz lesz.

Nem csak egy, hanem több file is megadható a DirectoryIndexnek. Ezzel érhető el, hogy pl. index.html és index.php is lehessen az alapértelmezett file, attól függően, hogy statikus vagy dinamikus oldat készítünk. Az alábbi beállításban index.html, index.php, main.html, main.php is lehet az alapértelmezett nyitó file:

DirectoryIndex index.html index.php main.html main.php

Ha a megadott oldalak közül több is létezik, akkor a felsorolásban korábban szereplő file az alapértelmezett, azaz a fenti példában, ha index.php és main.php van a könyvtárban, akkor az index.php nyílik meg.